Rubriky
Aktuality EDH 2024

Křišťálový kamínek a jeho strhující finále

Ve středu 9. října se zaplnil slavnostně vyzdobený sál Brick House v Dolní oblasti Vítkovic hosty z celé České republiky, aby společně poděkovali a pogratulovali letošním držitelům prestižních cen Křišťálový kamínek 2024. Akci už poosmnácté uspořádala v rámci Evropských dnů handicapu Asociace Trigon. Sošky z dílny společnosti Preciosa podle návrhu ostravského sochaře Marka Pražáka převzali tři osobnosti a jedna organizace. Svými aktivitami, postoji a nasazením jsou pro ostatní velkou inspirací i povzbuzením.

Odborná část letošních EDH se netradičně uskutečnila už na jaře. V říjnu, tentokrát naprosto tradičně, se konalo slavnostní vyhlášení cen Křišťálový kamínek 2024, které zakončili svým strhujícím uměleckým vystoupením a za potlesku ve stoje všech přítomných žáci, studenti a pedagogové Lidové konzervatoře a Múzické školy v Ostravě a Městského centra uměleckých terapií Skořápka s příznačným názvem Nejsme v tom sami.

Křišťálový kamínek 2024 získali:

Hana Dušková

všeobecná sestra, Psychiatrická nemocnice v Opavě

Oceněná pracuje v nemocnici 23 let. Činnost s duševně nemocnými klade velké nároky na profesionalitu a empatický přístup. Nicméně v pomoci takto handicapovaným pacientům a jejich rodinám byla vždy nápomocná. Duševně nemocným nikdy neodmítla pomoc se začleňováním do společnosti, a to ani ve svém volném čase.
Nyní pracuje v nemocnici v denním stacionáři se zaměřením na organické poruchy. Jedná se vesměs o starší lidi, většinou na vozíčku. Klienti ji mají velmi rádi a je úžasné vidět, jak se pod jejím vedením všichni rozzáří. Hana Dušková pro duševně nemocné a jejich rodiny zajišťuje aktivační programy v rámci nemocnice, vede edukační pohovory i s rodinnými příslušníky. Aktivační programy realizuje v opavské nemocnici nejen pro dospělé duševně nemocné, ale i pro děti s duševním onemocněním.

Jaroslava Filipová

ředitelka domova pro osoby se zdravotním postižením, Domov na rozcestí Svitavy

Jaroslava Filipová byla od roku 2007 do srpna letošního roku ředitelkou Domova na rozcestí Svitavy. Za více než 17 let svého působení zde dokázala změnit podmínky pro osoby s mentálním postižením. Z dříve klasického domova pro osoby se zdravotním postižením ústavního typu vznikly postupně komunitní služby odpovídající individuálním potřebám klientů. Vedle domova pro osoby se zdravotním zařízením, kde žijí klienti v rodinných domcích, jde o sociální služby chráněného bydlení, podporu samostatného bydlení, ale také terapeutickou dílnu a další služby (kavárna aj.), které pomáhají naplnit klientům smysluplné zapojení do běžného života a odstraňují stigma jejich postižení. Domov na rozcestí se díky paní ředitelce a jejímu týmu spolupracovníků stal prvním transformovaným zařízením v Pardubickém kraji.

Jiří Šindler

šéf českého parahokeje a člen výkonného výboru Českého hokeje

Jiří Šindler je multifunkční osobností, jeho aktivity v Moravskoslezském kraji směřují jak do kulturní, tak sportovní oblasti.

Od roku 1997 pořádá ve Slatině u Bílovce festival „Jako za mlada“. Opravdu nadregionální, a je možné říci, že i světový, dopad má jeho sportovně organizační činnost. Oceněný byl totiž šéfem organizátorů mistrovství světa v parahokeji, který se konal v Ostravě v letech 2019 a 2021. Je členem výkonného výboru Českého hokeje. S národním týmem parahokeje sbírá úspěchy na mezinárodních soutěžích. Stojí také za myšlenkou vzniku odborné organizace, která by byla schopna systémově řešit podporu parasportovcům, jednotlivcům i klubům a zároveň by byla i odborným partnerem pro veřejnou správu i soukromý sektor podporující tyto aktivity. Projekt vzniku takové organizace je v současné době připravován.

Handicap centrum Škola života Frýdek-Místek

Denní stacionář

Denní stacionář Handicap centrum Škola života Frýdek-Místek působí ve Frýdku-Místku od roku 1991 a je významným poskytovatelem sociální služby. Jde o stacionář rodinného typu. Škola života je nezisková organizace a za bezmála třicet let poskytla tolik dobra a neskutečných zážitků, které by člověk nedokázal vyjmenovat ani za celý den. Centrem prošly desítky spokojených a šťastných klientů. Od roku 1991 stacionář pořádá celostátní a mezinárodní speciální olympiády pro osoby s mentálním a zdravotním postižením. V současnosti chystá již 27. ročník této olympiády, které se účastní tradičně kolem 100 závodníků z celé ČR, Slovenska a Polska. Za zmínku stojí i 20. ročník zimní olympiády na Morávce. Tato akce je třídenní a vše probíhá v režii skvělé party lidí.

Školu života i letní olympiádu založil otec současné ředitelky Gabriely Morongové. Gűnther Kuboň má 81 let a stále patří k velmi aktivním organizátorům akcí pro klienty stacionáře.